Przez jednych nienawidzone, przez innych kochane-cebula i czosnek. Rośliny te posiadają silny, specyficzny smak i zapach, dzięki czemu znalazły zastosowanie przy smażeniu mięsa, kiełbas oraz jako dodatek do sałatek i sosów. Znamy ich właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dlatego gdy mamy podwyższoną temperaturę, czujemy, że łamie nas w kościach, sięgamy po nie. Jednak nie każdy wie, że czosnek i cebula są w stanie neutralizować toksyny, które przedostały się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczoną żywnością, kosmetykami i spalinami. Spożywanie tych roślin wspomaga naszą wątrobę w zwalczaniu groźnych substancji.
PS Lubicie czosnek i cebulę, czy wręcz przeciwnie, nie znosicie? Ja uwielbiam:)
nie cierpię, to moja zmora. wybieram z każdej potrawy jak mogę bo po prostu nie znoszę cebuli. czosnku jeszcze bardziej :x
OdpowiedzUsuńJa mam taką awersję do kminku, majeranku, pietruszki i lubczyku.
Usuń