Po czym rozpoznać
prawdziwy chleb razowy? Istnieje mylne przekonanie, że im lepsze
pieczywo tym ciemniejsze. Tymczasem prawdziwy chleb razowy nie jest
ciemnobrązowy. Intensywnie ciemne pieczywo jest barwione karmelem
lub innym barwnikiem spożywczym. Kromka chleba razowego jest dosyć
ciężka i można w niej znaleźć fragmenty pochodzące z łusek
ziarna.
![]() |
Po lewej chleb barwiony karmelem, po prawej razowy |
Dlaczego warto jeść
chleb z mąki razowej? Przemiał ziarna można prowadzić
jednokrotnie bądź wielokrotnie, odrzucając przy tym elementy
pochodzące z łuski. Biała mąka to głównie zmielone bielmo,
które stanowi bogate źródło węglowodanów, ale jednocześnie
jest ubogie w błonnik, składniki mineralne i witaminy. Tymczasem
łuska, która przechodzi do mąki razowej, dostarcza nam znaczne
ilości minerałów, witamin i błonnika. Ten ostatni usprawnia
działanie przewodu pokarmowego i ułatwia zrzucenie zbędnych
kilogramów. Reasumując: mąka razowa (typ 20000)zawiera cenne
składniki odżywcze, podczas gdy mąka biała (typ 450, 500, 550,
600 itp.) dostarcza nam niemal wyłącznie węglowodanów.
Świetny blog ! Dodaję Cię do obserwowanych i będę tutaj z pewnością często zaglądać ! :) już nie mogę doczekać się kolejnej notatki .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewelka ;*
Cieszę się, że się podoba.
OdpowiedzUsuńbiałego pieczywa nie ruszam od 3 lat
OdpowiedzUsuńchleb na zakwasie, domowej roboty, moja mama sama piecze ^^
jeśli muszę zjem razowy ze sklepu, ale nie ufam, sprawdzam skład, pytam
Ja sama rzadko piekę chleb, ale te ze sklepu zawsze gruntownie badam;) Mam swojego ulubionego piekarza. Wprawdzie więcej płacę za bochenek, ale w zamian otrzymuję produkt o dobrej jakości;)
Usuń