Dzisiaj pragnę podzielić
się z Wami paroma ciekawostkami dotyczącymi jabłek. Te popularne
owoce, które możemy uprawiać na swoich ogródkach działkowych,
stanowią skarbnicę składników o działaniu prozdrowotnym
Kwas ursolowy, który
obficie występuje w jabłkach, wykazuje działanie przeciwwirusowe,
przeciwbakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwbólowe,
przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze. W związku z tym osoby jedzące
codziennie jabłko, rzadziej uskarżają się na grypę czy
przeziębienie. Ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, co
obniża ryzyko rozwoju miażdżycy.
Błonnik, który
występuje w skórce jabłek i gniazdach nasiennych, pomaga w walce z
zaparciami. Warto przy tym podkreślić, iż jedno jabłko zaspokaja
15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Jabłka zawierają
pektyny. Substancje te łatwo wiążą się z metalami ciężkimi i
tym samym ułatwiają ich wydalanie z organizmu. Jest to niezwykle
ważne, zwłaszcza jeśli mieszkamy w okolicy ruchliwych dróg,
ośrodków przemysłowych bądź też pracujemy z kadmem, ołowiem,
cyną, kobaltem. Metale ciężkie działają bowiem rakotwórczo i
wykazują zdolność do kumulowania się w organizmie.
Pektyny zawarte w
jabłkach są przekształcane do kwasu masłowego, który hamuje
deacetylazę, enzym kluczowy w rozwoju i namnażaniu komórek
nowotworowych. Istnieją doniesienia, iż spożywanie 3 jabłek
dziennie ogranicza ryzyko rozwoju raka piersi.
Czerwone jabłka nie
tylko ładniej się prezentują, ale również są zdrowsze.
Zawierają bowiem większe ilości dobroczynnych antocyjanów.
Jabłka zawierają
również kwercetynę, stanowiącą pochodną flawonu, która
zapobiega powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega
starzeniu.
Jeśli chcemy
przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, bananów, to powinniśmy
umieścić je w towarzystwie jabłek, który wydzielają znaczne
ilości etylenu, przyspieszającego dojrzewanie.
Brązowe plamy na
jabłkach świadczą o obecności groźnych grzybów, które
wydzielają patulinę. Ta mikotoksyna wykazuje działanie mutagenne,
teratogenne i kancerogenne. Nie wystarczy, że odetniemy zmienioną
część jabłka,ta groźna sytuacja wcześniej zdołała
rozprzestrzenić się w całym miąższu jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz