piątek, 16 marca 2012

Czy mleko stanowi źródło wapnia dla budowy mocnych kości?


Mleko to napój, którzy jedni uwielbiają, a drudzy się przed nim wzdrygają. Część populacji nie może go spożywać ze względu na niedobór enzymu, laktazy. Może wywoływać alergie pokarmowe. Obecnie krążą dwie sprzeczne opinie o mleku. Trwają spory odnośnie przyswajalności wapnia z mleka. Część naukowców twierdzi, że należy pić mleko, aby wzmocnić kości, zapobiec ich łamliwości. Niemniej nie brakuje opinii, że wapń pochodzący z mleka jest bezużyteczny, ponieważ jest nieprzyswajalny. Już Gerson twierdził, że pasteryzacja denaturuje enzymy mające wpływ na wzrost przyswajalności wapnia z mleka. W rezultacie wapń pochodzący z kapusty jest lepiej przyswajalny od tego pochodzącego z mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz