czwartek, 28 czerwca 2012

Jak rozpoznać prawdziwy chleb razowy?


Po czym rozpoznać prawdziwy chleb razowy? Istnieje mylne przekonanie, że im lepsze pieczywo tym ciemniejsze. Tymczasem prawdziwy chleb razowy nie jest ciemnobrązowy. Intensywnie ciemne pieczywo jest barwione karmelem lub innym barwnikiem spożywczym. Kromka chleba razowego jest dosyć ciężka i można w niej znaleźć fragmenty pochodzące z łusek ziarna.
Po lewej chleb barwiony karmelem, po prawej razowy

Dlaczego warto jeść chleb z mąki razowej? Przemiał ziarna można prowadzić jednokrotnie bądź wielokrotnie, odrzucając przy tym elementy pochodzące z łuski. Biała mąka to głównie zmielone bielmo, które stanowi bogate źródło węglowodanów, ale jednocześnie jest ubogie w błonnik, składniki mineralne i witaminy. Tymczasem łuska, która przechodzi do mąki razowej, dostarcza nam znaczne ilości minerałów, witamin i błonnika. Ten ostatni usprawnia działanie przewodu pokarmowego i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Reasumując: mąka razowa (typ 20000)zawiera cenne składniki odżywcze, podczas gdy mąka biała (typ 450, 500, 550, 600 itp.) dostarcza nam niemal wyłącznie węglowodanów.  

4 komentarze:

  1. Świetny blog ! Dodaję Cię do obserwowanych i będę tutaj z pewnością często zaglądać ! :) już nie mogę doczekać się kolejnej notatki .
    Pozdrawiam, Ewelka ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. białego pieczywa nie ruszam od 3 lat
    chleb na zakwasie, domowej roboty, moja mama sama piecze ^^
    jeśli muszę zjem razowy ze sklepu, ale nie ufam, sprawdzam skład, pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama rzadko piekę chleb, ale te ze sklepu zawsze gruntownie badam;) Mam swojego ulubionego piekarza. Wprawdzie więcej płacę za bochenek, ale w zamian otrzymuję produkt o dobrej jakości;)

      Usuń