niedziela, 3 czerwca 2012

Dlaczego warto jeść kiwi?


Kiwi, należąca do pnączy z rodziny aktinidiowatych, jest rozpowszechnione w klimacie umiarkowanym. Człowiek konsumuje owoce tej rośliny. Zazwyczaj pozbywamy się skórki, tymczasem można ją jeść, chyba że jest zbyt twarda i obawiamy się, że będzie zalegać w naszym przewodzie pokarmowym. Co ciekawe, kiwi jest zaliczane do owoców stosunkowo słabo opryskiwanych środkami ochrony roślin. Skórka, jak i samo kiwi, stanowią bogate źródło witamin. W 100 g owoców znajduje się 90 mg witaminy C, przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników. W kiwi znajduje się stosunkowo dużo potasu, choć pod względem zawartości tego pierwiastka ustępuje ono bananowi. W kiwi możemy także znaleźć witaminę A, która odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku, E pełniącej rolę przeciwutleniacza, zwanej też witaminą młodości i K odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto osoby mające problem z nadmierną łamliwością kości, anemią powinny spożywać ten owoc, ponieważ uzupełnia on niedobory wapnia i żelaza. Kobiety w ciąży powinny jeść kiwi ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Kiwi może być także wykorzystywane przy sporządzaniu domowych peelingów i maseczek, ponieważ zawiera papainę, enzym niszczący wiązania peptydowe w białkach. W skład naszej skóry wchodzą proteiny. Co pewien czas dochodzi do wymiany naskórka, co objawia się suchymi skórkami, które należy usunąć. Można to zrobić mechanicznie, ale osoby o wrażliwej skórze powinny wykorzystywać do tego enzymy, należące do proteaz. Należy przy tym pamiętać, iż stosunkowo dużo osób jest uczulonych na papainę.

Obecność kiwi w codziennej diecie obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zatem warto zainteresować się bliżej tym owocem, tym bardziej iż jest on łatwo dostępny i tani. Za jedno kiwi zapłacimy w sklepie około 80 groszy, dla porównania 1 granat znany ze swoich właściwości antynowotworowych to wydatek rzędu 4 zł.Kiwi, należąca do pnączy z rodziny aktinidiowatych, jest rozpowszechnione w klimacie umiarkowanym. Człowiek konsumuje owoce tej rośliny. Zazwyczaj pozbywamy się skórki, tymczasem można ją jeść, chyba że jest zbyt twarda i obawiamy się, że będzie zalegać w naszym przewodzie pokarmowym. Co ciekawe, kiwi jest zaliczane do owoców stosunkowo słabo opryskiwanych środkami ochrony roślin. Skórka, jak i samo kiwi, stanowią bogate źródło witamin. W 100 g owoców znajduje się 90 mg witaminy C, przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników. W kiwi znajduje się stosunkowo dużo potasu, choć pod względem zawartości tego pierwiastka ustępuje ono bananowi. W kiwi możemy także znaleźć witaminę A, która odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku, E pełniącej rolę przeciwutleniacza, zwanej też witaminą młodości i K odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto osoby mające problem z nadmierną łamliwością kości, anemią powinny spożywać ten owoc, ponieważ uzupełnia on niedobory wapnia i żelaza. Kobiety w ciąży powinny jeść kiwi ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Kiwi może być także wykorzystywane przy sporządzaniu domowych peelingów i maseczek, ponieważ zawiera papainę, enzym niszczący wiązania peptydowe w białkach. W skład naszej skóry wchodzą proteiny. Co pewien czas dochodzi do wymiany naskórka, co objawia się suchymi skórkami, które należy usunąć. Można to zrobić mechanicznie, ale osoby o wrażliwej skórze powinny wykorzystywać do tego enzymy, należące do proteaz. Należy przy tym pamiętać, iż stosunkowo dużo osób jest uczulonych na papainę.

Obecność kiwi w codziennej diecie obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zatem warto zainteresować się bliżej tym owocem, tym bardziej iż jest on łatwo dostępny i tani. Za jedno kiwi zapłacimy w sklepie około 80 groszy, dla porównania 1 granat znany ze swoich właściwości antynowotworowych to wydatek rzędu 4 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz