niedziela, 8 kwietnia 2012

Co może kryć się w soli kuchennej?


Sól kuchenna chyba większości kojarzy się z czystym chlorkiem sodu, czymś pozbawionym dodatków i wspomagaczy. Wiemy, iż związek ten występuje naturalnie, dlatego nie boimy się, gdy znajdujemy go na etykiecie produktu. Tak przynajmniej było do tej pory. Medialna burza, jaka rozpętała się wokół soli drogowej dodawanej do produktów spożywczych, nieco zburzyła nasz spokój. Ale chyba wiele osób wciąż jest nieświadomych, iż do soli dodaje się nie tylko jod, aby zapobiec niedoczynności tarczycy, ale również żelazocyjanki (żelazocyjanek sodu, żelazocyjanek potasu), który ma zapobiec zbrylaniu naszej soli. Niby jest on dodawany w niewielkich ilościach, ale o tym, czym jest rzeczywiście bezpieczny, mogą się dowiedzieć dopiero kolejne pokolenia. Z jednej strony, tego typu substancje ułatwiają nam życie, z drugiej konsekwencje ich stosowania nie są dokładnie poznane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz