Z czym kojarzy się Wam kiść ciemnych winogron? Mi kształtem przypomina serce. Jak się okazuje, nie jest to błędne skojarzenie, ponieważ ciemne winogrona wywierają korzystny wpływ na centralny narząd układu krwionośnego. Zawarty w ich skórkach resweratrol, zaliczany do grupy polifenoli, działa przeciwutleniająco. Bywa też dodawany do żywności ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze.
Przeprowadzono badania, które wykazały, że resweratrol przedłuża życie drożdży, nicienia, muszki owocowej. Podawany myszom, powoduje u nich ekspresję genów, które są transkrybowane w przypadku diety o obniżonej wartości energetycznej. Związek ten redukuje objawy starzenia: zwiększa elastyczność aorty, spowalnia rozwój katarakty, pozwala zachować prawidłową gęstość kości, przez co są one mniej podatne na złamania. Podejrzewa się, że spożywanie produktów bogatych w resweratrol, a więc również czerwonego wina, działa antynowotworowo. Spożywanie produktów wysokokalorycznych, przyczynia się do powstawania wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, co skutkuje pojawieniem się groźnych mutacji.
Ponieważ od wina łatwo można się uzależnić, osobiście polecam spożywanie ciemnych winogron wraz ze skórką oraz orzeszków ziemnych, które również zawierają ten związek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz