Do napisania dzisiejszej
notki zainspirowała mnie pierwsza zakupiona w tym roku świeża
kukurydza. Uwielbiam jeść tę roślinę, zaliczaną do zbóż.
Kukurydza jest
najczęściej uprawianą rośliną w USA. Była znana i uprawiana już
przez Majów, prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Łacińskiej.
Chrupki kukurydziane,
popcorn, chrupkie pieczywo to tylko niektóre wyroby uzyskane z
ziaren kukurydzy. Mączka kukurydziana jest wykorzystywana jako
substytut mąki pszennej przy sporządzaniu tortilli i atole, czyli
dań, z których słynie kuchnia meksykańska.
Popcorn to nic innego jak
ziarna kukurydzy poddane działaniu wysokiej temperatury, które
wybuchając, tworzą miękkie kawałki.
Makki di roti to chleb
sporządzany z mąki kukurydzianej. Cieszy się on dużym
zainteresowaniem w regionie Pendżab (Indie) a także na terytorium
Pakistanu.
Chicha i chicha morada to
napoje uzyskane z wykorzystaniem specyficznej odmiany kukurydzy. Jej
ziarna poddaje się fermentacji alkoholowej. Wyrób ten cieszy się
sporym zainteresowaniem w Peru.
Canjica to brazylijski
deser, który sporządza się, gotując ziarna kukurydzy w słodzonym
mleku.
Kukurydza stanowi także
bogate źródło skrobi. Mąka kukurydziana (skrobia kukurydziana)
jest używana zarówno w kuchni, jak i w wielu gałęziach przemysłu.
Kukurydza bywa wykorzystywana przy produkcji oleju jadalnego. Skrobia
kukurydziana może być poddawana hydrolizie (kwasowej i
enzymatycznej) w celu uzyskania syropów fruktozowych. Burbon whisky
jest otrzymywana w wyniku fermentacji etanolowej ziaren kukurydzy.
Jednak większość upraw
jest wykorzystywana przy produkcji pasz dla zwierząt. Co ciekawe
mączka kukurydziana jest również dodawana do karmy dla psów.
Stosuje się ją również jako przynętę przy połowie ryb.
Skrobia pochodząca z
kukurydzy może być wykorzystywana do produkcji tworzyw sztucznych,
tkanin, klejów. Wykorzystywana w pożywkach dla mikroorganizmów.
Coraz częściej spala
się ją w specjalnych piecach w celu uzyskania energii. Kolby
kukurydziane wykorzystuje się również przy produkcji biopaliw.
PS Czy też czekacie cały
rok, żeby kupić świeżą kolbę kukurydzy na pobliskim bazarku? Ja
uwielbiam kukurydzę i latem pochłaniam ją w olbrzymich ilościach.
W pozostałe pory roku zdarza mi się kupić puszkę Bonduelle i
opróżnić jej zawartość w ciągu 5 minut;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz