O tym, że pomidory
stanowią bogate źródło witamin i minerałów, wie prawie każdy.
Co jednak wiemy o likopenie, czerwonym barwniku, który nadaje tym
warzywom tak apetyczny wygląd?
Likopen to związek
należący do grupy karotenoidów. Posiada najsilniejsze właściwości
przeciwutleniające w tej grupie związków. Najpopularniejszym
karotenoidem jest beta-karoten, który w porównaniu z likopenem
słabiej radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. Organizm
człowieka nie syntetyzuje tego związku, dlatego trzeba go
dostarczyć wraz z pożywieniem.
Mogłoby się wydawać,
że likopen występuje wyłącznie w świeżych pomidorach. Tymczasem
ketchup, przecier, sok czy talerz pomidorówki również dostarczają
tego cennego związku. Co ciekawe, już dwie łyżki ketchupu są w
stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na likopen. Zatem
przyprawianie nim kanapek nie jest wcale takie złe;)
Dlaczego warto spożywać
likopen? Wykazano, że dieta bogata w ten związek, redukuje ryzyko
zawału serca, rozwoju miażdżycy, wystąpienia raka szyjki macicy i
prostaty. Likopen chroni również nasz wzrok, ponieważ zapobiega
zwyrodnieniu plamki żółtej.
PS Lubicie pomidory? Czy
zdarza Wam się nadużywać ketchupu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz