Bazylia ostatnio przeżywa
swój renesans. W każdym hipermarkecie można kupić doniczkę z tym
zielem. Dodawana do sałatek, zup i sosów poprawia ich walory
smakowe. Ale bazylia to nie tylko piękny zapach i dobry smak.
Jej spożywanie wspiera
organizm w walce z wolnymi rodnikami. Bazylia zawiera flawonoidy,
który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Zatem dodawanie jej do
potraw, pomaga nam dłużej zachować młodość i dobre zdrowie.
Jeśli cierpimy na
wzdęciami i kłopoty trawienne, powinniśmy dodać do obiadu trochę
bazylii, ponieważ ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu.
Ponieważ działa przeciwskurczowo, to powinny po nią sięgać
kobiety podczas bolesnych miesiączek.
Jeśli uskarżamy się na
gorszy nastrój, co ma miejsce zwłaszcza jesienią, gdy nietrudno o
chandrę, wówczas powinnyśmy zerwać parę listków świeżej
bazylii i dodać ją do ulubionej potrawy. Bowiem wykazuje ona
działanie przeciwdepresyjne.
Uwielbiam bazylię ;D i w dodatku wygląda ładnie w kuchni he ;*
OdpowiedzUsuńobserwujemy?
Ewelka.
To prawda, że ładnie wygląda w kuchni i ładnie pachnie:)
OdpowiedzUsuń