piątek, 6 lipca 2012

Dobrodziejstwa ukryte w bazylii


Bazylia ostatnio przeżywa swój renesans. W każdym hipermarkecie można kupić doniczkę z tym zielem. Dodawana do sałatek, zup i sosów poprawia ich walory smakowe. Ale bazylia to nie tylko piękny zapach i dobry smak.

Jej spożywanie wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Bazylia zawiera flawonoidy, który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Zatem dodawanie jej do potraw, pomaga nam dłużej zachować młodość i dobre zdrowie.

Jeśli cierpimy na wzdęciami i kłopoty trawienne, powinniśmy dodać do obiadu trochę bazylii, ponieważ ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu. Ponieważ działa przeciwskurczowo, to powinny po nią sięgać kobiety podczas bolesnych miesiączek.

Jeśli uskarżamy się na gorszy nastrój, co ma miejsce zwłaszcza jesienią, gdy nietrudno o chandrę, wówczas powinnyśmy zerwać parę listków świeżej bazylii i dodać ją do ulubionej potrawy. Bowiem wykazuje ona działanie przeciwdepresyjne.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bazylię ;D i w dodatku wygląda ładnie w kuchni he ;*
    obserwujemy?
    Ewelka.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że ładnie wygląda w kuchni i ładnie pachnie:)

    OdpowiedzUsuń