Mamy sezon ogórkowy.
Dosłownie i w przenośni. W wielu domach wciąż istnieje tradycja
kiszenia ogórków. Aby te posiadały odpowiednie walory smakowe, do
słoików dodaje się liczne przyprawy, w tym koper, któremu
poświęcona będzie dzisiejsza notka.
Świeże i suszone liście
kopru cieszą się ogromnym zainteresowaniem w krajach nadbałtyckich,
Rosji i Azji Środkowej. Charakteryzują się one aromatem zbliżonym
do kminku. Koper jest wykorzystywany w wielu produktach spożywczych,
marynaty, zupy i ryby to tylko niektóre z nich. Ta przyprawa
wykazuje najsilniejsze właściwości aromatyzujące, wówczas gdy
jest świeża. Suszony koper wciąż posiada pewne walory
smakowo-zapachowe, przy czym są one słabsze. W przeciwieństwie do
suszenia, liofilizacja pozwala cieszyć się pełnią właściwości
kopru przez kilka miesięcy.
Anglosasi już dawno temu
wykorzystywano koper do celów leczniczych. Miał on pomóc
cierpiącym na żółtaczkę, bóle głowy, czyraki, brak apetytu,
problemy żołądkowe, nudności. Z nasion kopru można sporządzić
napar (2 łyżki nasion na szklankę wrzątku).
Koper nie jest wcale tak
łatwy w uprawie, jak można by przypuszczać. Wymaga bowiem ciepła
i słońca. Jeśli rośnie w miejscach częściowo zacienionych, to
daje o wiele mniejsze plony. Gleby, na których rośnie koper, muszą
być bogate w składniki mineralne.
Koper przyciąga wiele
pożytecznych owadów, rolnicy postanowili to wykorzystać, dlatego
wokół pola z ogórkami często umieszcza się koper. Można by się
pokusić o stwierdzenie, iż kwiaty ogórków są dla owadów mało
atrakcyjne, w przeciwieństwie do kwiatów kopru. Koper ma za zadanie
zwabić owady i tym samym pomóc w zapylaniu ogórków. Moja babcia
zawsze korzysta z tych obserwacji i przy okazji ma też koper do
kiszenia ogórków;)
Warto wiedzieć, iż
obecność kopru zapobiega namnażaniu Staphylococcus
aureus(gronkowiec złocisty) i Saccharomyces cerevisiae. Jest to
niezwykle ważne, ponieważ podczas kiszenia ogórków rozwój
bakterii chorobotwórczych, jak i drożdży jest niepożądany.
Saccharomyces cerevisiae nie muszą wywierać negatywnego wpływu na
nasz organizm. Wszystko oczywiście zależy od szczepu, ale obecność
drożdży pogarsza cechy organoleptyczne ogórków.
PS A Wy lubicie koper? Do
jakich potraw go dodajecie?
W następnej notce
przybliżę Wam właściwości odżywcze tej niezwykle ciekawej
rośliny.
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz