Lato to doskonały
okazja, by nacieszyć się zdrowymi przekąskami. W końcu można
zrezygnować z mrożonek i importowanych warzyw. Każda wizyta na
bazarku kończy się większymi zakupami;) Bohaterką dzisiejszej
notki będzie cukinia, zwana również kabaczkiem.
Roślina ta
prawdopodobnie pochodzi z Włoch. Stanowi odmianę dyni zwyczajnej.
Cukinie należą do warzyw pokrywających w niewielkim stopniu
zapotrzebowanie energetyczne. Jeśli tylko nie są smażone, to mogą
stanowić ważny komponent diety odchudzającej. Głównym atutem
cukinii jest jej smak. Przyspiesza też przemianę materii.
Cukinia nie posiada
jakichś wyjątkowych wartości odżywczych. Stanowi źródło
witaminy C, PP, B1 i karotenu. Niemniej warto jeść kabaczki,
ponieważ można nasycić zmysły wybornym smakiem, a przy okazji
dostarczyć trochę witamin. Warto przy pamiętać, iż roślina ta
nie wykazuje zdolności do kumulowania metali ciężkich. Te
ostatnie są preferują środowisko lipofilowe, a tymczasem cukinia
praktycznie nie zawiera tłuszczu.
PS Do jakich potraw
wykorzystujecie cukinię? Cukinia czy kabaczek-jak w Waszym regionie
mówi się na to warzywo?
ja robie z niej zapiekankę w naczyniu zaroodpornym z pomidorami i kurczaczkiem mniam :) zapraszam do mnie www.healthysportlife.pl
OdpowiedzUsuńNaczynia żaroodporne to dobry pomysł:) Mi by się jakieś przydało na zapiekanki;)
Usuńja ostatnio wcinam cukinnie,ale zdecydowanie wolę żółtą niż zieloną :)
OdpowiedzUsuńJa lubię obie odmiany:) Dzisiaj też chciałam kupić jakąś, ale nie znalazłam żadnej świeżej. Za późno poszłam na zakupy;)
UsuńA ja właśnie dzisiaj przygotowałam sobie cukinie w sposób standardowy he w jajeczku i na patelnie :)
UsuńPozdrawiam :D
Lubię takie wegetariańskie kotlety;)
UsuńW tamtym roku mój Mąż zasadził cukinię i tyyyyle jej wyrosło, że nie wiedzieliśmy co z nią robić ;) ale głównie używaliśmy do leczo, raz zrobiliśmy placki z cukini.
OdpowiedzUsuńOj to prawda. Też kiedyś siałam cukinię i jak wyrosła, to trzeba było trochę poprzerywać, a potem miałam jej tyle, że rozdawałam znajomym:)
UsuńUwielbiam cukinie, w szczególności w warzywnym leczo lub zapiekane z ryżem i innymi pysznościami:)
OdpowiedzUsuńZ ryżem dawno nie jadłam...
Usuń