czwartek, 19 lipca 2012

Cukinia


Lato to doskonały okazja, by nacieszyć się zdrowymi przekąskami. W końcu można zrezygnować z mrożonek i importowanych warzyw. Każda wizyta na bazarku kończy się większymi zakupami;) Bohaterką dzisiejszej notki będzie cukinia, zwana również kabaczkiem.

Roślina ta prawdopodobnie pochodzi z Włoch. Stanowi odmianę dyni zwyczajnej. Cukinie należą do warzyw pokrywających w niewielkim stopniu zapotrzebowanie energetyczne. Jeśli tylko nie są smażone, to mogą stanowić ważny komponent diety odchudzającej. Głównym atutem cukinii jest jej smak. Przyspiesza też przemianę materii.

Cukinia nie posiada jakichś wyjątkowych wartości odżywczych. Stanowi źródło witaminy C, PP, B1 i karotenu. Niemniej warto jeść kabaczki, ponieważ można nasycić zmysły wybornym smakiem, a przy okazji dostarczyć trochę witamin. Warto przy pamiętać, iż roślina ta nie wykazuje zdolności do kumulowania metali ciężkich. Te ostatnie są preferują środowisko lipofilowe, a tymczasem cukinia praktycznie nie zawiera tłuszczu.

PS Do jakich potraw wykorzystujecie cukinię? Cukinia czy kabaczek-jak w Waszym regionie mówi się na to warzywo?

10 komentarzy:

  1. ja robie z niej zapiekankę w naczyniu zaroodpornym z pomidorami i kurczaczkiem mniam :) zapraszam do mnie www.healthysportlife.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynia żaroodporne to dobry pomysł:) Mi by się jakieś przydało na zapiekanki;)

      Usuń
  2. ja ostatnio wcinam cukinnie,ale zdecydowanie wolę żółtą niż zieloną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię obie odmiany:) Dzisiaj też chciałam kupić jakąś, ale nie znalazłam żadnej świeżej. Za późno poszłam na zakupy;)

      Usuń
    2. A ja właśnie dzisiaj przygotowałam sobie cukinie w sposób standardowy he w jajeczku i na patelnie :)
      Pozdrawiam :D

      Usuń
    3. Lubię takie wegetariańskie kotlety;)

      Usuń
  3. W tamtym roku mój Mąż zasadził cukinię i tyyyyle jej wyrosło, że nie wiedzieliśmy co z nią robić ;) ale głównie używaliśmy do leczo, raz zrobiliśmy placki z cukini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda. Też kiedyś siałam cukinię i jak wyrosła, to trzeba było trochę poprzerywać, a potem miałam jej tyle, że rozdawałam znajomym:)

      Usuń
  4. Uwielbiam cukinie, w szczególności w warzywnym leczo lub zapiekane z ryżem i innymi pysznościami:)

    OdpowiedzUsuń