Czy coś Wam mówi nazwa:
szarańczyn strąkowy? Pod tą rzadko spotykanym określeniem kryje
się drzewo należące do rodziny bobowatych, które w stanie
naturalnym występuje w regionie basenu śródziemnomorskiego. Owoce
tego drzewa występujące w postaci dużych strąków są nazywane
mączką chleba świętojańskiego.
Szarańczyn strąkowy
jest ważną rośliną uprawną w regionie basenu Morza Śródziemnego
i Azji Mniejszej. Często jest wykorzystywany jako pasza dla
zwierząt. Owoce tej rośliny stanowią bogate źródło cukrów (50%
całkowitej zawartości wszystkich substancji). Gdy buraki cukrowe i
trzcina cukrowa nie były zbyt popularne, sacharozę otrzymywano
właśnie z owoców szarańczynu strąkowego. Smak tych strąków
jest dość specyficzny. Przypomina słodzone kakao. Producenci
wyrobów cukierniczych wykorzystali tę właściwość. Kakao
zastępują owocami szarańczynu, które odznaczają się niską
zawartością cukru, hipoalergicznością i brakiem kofeiny.
Ze strąków szarańczynu
często wyciska się sok, który następnie używa się przy
produkcji konserw owocowych i napojów alkoholowych. Nasiona tej
rośliny można również zmielić i stosować jako substytut kawy.
Z nasion szarańczynu
uzyskuje się mączkę chleba świętojańskiego. Jest ona często
dodawana do produktów spożywczych, ponieważ posiada właściwości
zagęszczające. Kryje się pod kodem E410. Mączkę chleba
świętojańskiego można znaleźć w wielu produktach przemysłu
mleczarskiego.
PS Gdy na etykiecie
widzicie nieznany Wam składnik, to szukacie o nim informacji?
karminowe.usta
♥
OdpowiedzUsuń