poniedziałek, 17 września 2012

Popularność korzenia selera


Seler korzeniowy cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wynika to z faktu, iż jest to warzywo tanie i łatwo dostępne podczas zimy. Z obranego selera można przyrządzić francuską sałatkę. Jeśli chcemy ją przyrządzić, to musimy pociąć go na niewielkie kawałki, następnie sparzyć, po czym podać w sosie majonezowo-musztardowym.

Seler korzeniowy posiada znaczne ilości potasu. Jest to niezwykle cenny minerał. Uczestniczy w przewodzeniu impulsów przez neuron. Podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych. Jego obecność jest konieczna do aktywacji wielu enzymów. Jeśli wskutek obfitego okresu, złej diety doprowadzimy do niedoboru potasu, wówczas będziemy obserwować u siebie osłabienie organizmu, zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego, osłabienie mięśni szkieletowych i gładkich. Jony potasu są niezbędne do utrzymania potencjału czynnościowego błon komórkowych.

Surowy seler to doskonałe źródło witaminy C, której niedobór objawia się problemami ze skórą, tkanką kostną i chrzęstną.

W korzeniu selera znajdziemy również rozpuszczalny błonnik, który redukuje poziom cholesterolu we krwi.

PS Lubicie korzeń selera? Ja nie potrafię się do niego przekonać.

karminowe.usta

3 komentarze:

  1. Seler to jedno z tych warzyw, których szczerze nie cierpię ;p pod jakąkolwiek postacią.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja osobiście bardzo lubię:)
    Notka bardzo fajna!:)

    Czy mogłabyś wziąć udział w konkursie u mnie na blogu? Byłabym wdzięczna, ponieważ to bardzo mi pomoże w rozwinięciu bloga;). Mam nadzieję, że jako blogerka mnie zrozumiesz.
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń