Tofu to specyficzny
wyrób. Budzi skrajne reakcje. Jedni zarzucają mu brak smaku, inni
wykorzystują tę właściwość, dodając tofu do różnorodnych
potraw. Dzisiaj pragnę przedstawić parę ciekawostek związanych z
tym wyrobem.
Miękka konsystencja i
śmietankowy kolor charakteryzują tofu. „Twaróg Azji” uzyskuje
się w wyniku mielenia gotowanych nasion soi. Do mleka sojowego
dodaje się siarczan wapnia. Związek ten umożliwia wytrącenie się
skrzepu.
Tofu składa się w
głównej mierze z białek. Charakteryzują się niewielką
zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Za konsumpcją tego
przysmaku przemawia brak cholesterolu. Tofu, w przeciwieństwie do
serów, jest niskokaloryczne. 100 g „twarogu Azji” dostarcza
zaledwie 73 kcal.
Tofu dzięki swojemu
łagodnemu smakowi może być dodawane zarówno do słodkich, jak i
pikantnych potraw. Wyróżnia się dwa rodzaje „twarogu Azji”.
Tofu atłasowe jest niezwykle miękkie, w związku z tym znalazło
zastosowanie przy wyrobie sosów, deserów bezmlecznych. Z kolei
konsystencja twardego tofu pozwala na przeprowadzenie procesu
marynowania. To marynowanie nadaje „twarogowi Azji” specyficzny
smak i aromat.
Tofu jest polecane
weganom, ponieważ stanowi doskonałe źródło wapnia. Zatem
siarczan wapnia pełni podwójną rolę. Używa się go nie tylko ze
względów technologicznych (wytrącenie skrzepu), ale też w celu
wzbogacenia wyrobu w wapń. Ponadto tofu dostarcza znacznych ilości
manganu i witaminy E.
Wegetarianie muszą dbać
o to, aby ich dieta była bogata w żelazo. Tofu ułatwia im to
zadanie, ponieważ dostarcza znaczne ilości tego cennego pierwiastka
wykorzystywanego przy wytwarzaniu hemoglobiny.
Tofu jest otrzymywane z
soi, rośliny uchodzącej za bogate źródło fitoestrogenów
(hormonów roślinnych). W ostatnich latach przeprowadzono badania
naukowe. Wykazały one, iż fitoestrogeny pełnią funkcję
antykancerogenną (chronią przed rakiem piersi). Ponadto zapobiegają
osteoporozie i łagodzą skutki menopauzy. Produkty otrzymywane z
soi chronią przed rozwojem miażdżycy, ponieważ obniżają
zawartość cholesterolu.
W wyniku procesów
technologicznych ziarna soi pozbawiane są błonnika. Dzięki temu
tofu jest produktem lekko strawnym. Smażąc „twaróg Azji”,
musimy pamiętać o tym, iż doskonale chłonie on tłuszcz.
PS Lubicie tofu? W jaki
sposób konsumujecie ten artykuł spożywczy? Poddajecie go obróbce
kulinarnej, a może wzbogacacie nim sałatki?
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz