Rośliny z rodziny
kapustnych, w tym brokuły, są znane ze swych właściwości
antynowotworowych. Wynika to z dużej zawartości glukozynolatów,
które są metabolizowane (przekształcane) do izotiocyjanianów
wykazujących właściwości antykancerogenne.
To, w jaki sposób
podajemy te warzywa obróbce kulinarnej, wpływa na zawartość
dobroczynnych substancji. Półgodzinne gotowanie kapustnych znacząco
obniża ilość glukozynolatów, straty tych substancji sięgają
23%.
Najzdrowiej byłoby,
gdybyśmy konsumowali surowe warzywa, ale taka forma nie każdemu
odpowiada. Jeśli chcemy poddać brokuły obróbce kulinarnej, to
należy gotować je przez 20 minut na parze. 5-minutowe smażenie
kapustnych na głębokim tłuszczu wprawdzie wiąże się z
nieznacznymi stratami glukozynolatów, ale smażone potrawy wpływają
negatywnie na nasze zdrowie.
Kapustnych nie należy
siekać przed włożeniem do lodówki. Po upływie 6 godzin strata
glukozynolatów sięga aż 75%.
PS W jaki sposób
przyrządzacie brokuły? Ja gotuję je na parze. Nie potrafię ich
zjeść w formie surowej.
karminowe.usta
Ja gotuję brokuły w osolonej wodzie,z dodatkiem cukru, bez pokrywki - wtedy zachowują intensywny zielony kolor.
OdpowiedzUsuńJa akurat nie dodaję cukru, bo lubię brokuły w wersji pikantnej. Zawsze dodaję do nich chilli:)
Usuńa ja uwielbiam brokuły na pizzzy:DD:D:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam
pozdrawiam
Brokuły na pizzy są świetne:) Powleczone cienka warstwą topiącego się sera
Usuńja gotuję brokuły w wodzie, wsadzam je do wrzątku na 5 minut :)
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam to warzywo, pycha! :)
Ja muszę je dobrze przyprawić, ponieważ same w sobie nie bardzo mi smakują:)
Usuńprzypomniały mi sie zajecia z gastronimii:P
OdpowiedzUsuńteż nas tego uczyli a jakoś zapomniałm
teraz dostałąm garnek na parę i gotuję w nim wszystko co wpadnie mi w ręce:) Jest dwa razy szybciej niż w zwykłęj wodzie
UsuńNa dodatek takie jedzenie gotowane na parze jest zdrowsze:)
UsuńUwielbiam brokuły mogłabym je jeść w każdej postaci, a na surowo to tylko sobie podjadam przed gotowaniem ;) Jednak w takiej postaci nie są tak dobre jak surowy kalafior :)
OdpowiedzUsuńSurowy kalafior świetnie smakuje w sałatkach, niestety, brokuły na surowo zupełnie mi nie podchodzą...
Usuń