Ojczyzną papryki są
tropikalne regiony Ameryki i zachodnie Indie. Wyróżnia się dwa
główne rodzaje tej rośliny. Słodka papryka charakteryzuje się
łagodnym smakiem, dlatego może być spożywana na surowo lub po
uprzednim poddaniu jej obróbce kulinarnej. Z kolei ostra papryka
pełni funkcję przyprawy.
Papryka, ze względu na
dużo zawartość witaminy C, pozwala utrzymać zdrową skórę,
więzadła i kości. Co ciekawe, w 100 g zielonej papryki można
znaleźć 2 razy więcej kwasu askorbinowego (wit. C) niż w takiej
samej porcji pomarańczy. Z kolei czerwona papryka zawiera 3-krotnie
więcej witaminy C niż pomarańcze, ponadto stanowi ona doskonałe
źródło beta-karotenu, który w naszym organizmie ulega konwersji w
witaminę A.
Przypuszcza się, iż
papryka chroni przed rakiem. Wynika to z dużej zawartości
bioflawonoidów i beta-karotenu. Wymienione związki neutralizują
wolne rodniki i tym samym chronią organizm przed rozwojem choroby
nowotworowej.
Najczęściej sięgamy po
zieloną paprykę, która jest w pełni rozwinięta, ale nie
zakończyła jeszcze procesu dojrzewania. Wosk pokrywający skórkę
zielonej papryki sprawia, iż jest ona ciężkostrawna. Jednocześnie
chroni ją przed infekcją bakteryjną i grzybiczą. To za sprawą
wosku możemy dłużej przechowywać paprykę.
PS Jaka jest Wasza
ulubiona papryka? Ja najchętniej sięgam po chilli:)
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz