Rzodkiewka to kuzynka
kalafiora, brukselki, brokuła i kapusty. Wszystkie wymienione
warzywa należą do rodziny krzyżowych, charakteryzującej się
obecnością związków siarki, które redukują ryzyko rozwoju
niektórych postaci raka.
Jeśli chcielibyśmy
wspomóc wytwarzanie kolagenu, stanowiącego tworzywo skóry, tkanki
kostnej, tkanki chrzęstnej, zębów, dziąseł, powinniśmy sięgać
po pokarmy bogate w witaminę C. Kwas askorbinowy (wit. C)
przyśpiesza gojenie się ran i zadrapań. Rzodkiewka jest doskonałym
źródłem tej niezwykle cennej witaminy.
Osoby będące na diecie
starają się ograniczać ilość spożywanych tłuszczów.
Rzodkiewka spełnia to kryterium. Aczkolwiek nie powinniśmy
zapominać o umiarze. Nadmiar związków siarki to spore obciążenie
dla naszej wątroby.
Mówiąc o rzodkiewce,
zazwyczaj mamy przed oczami czerwone lub czerwono-białe warzywo.
Tymczasem znane są również białe i czarne odmiany tego warzywa.
Jeśli uskarżamy się na
zatrzymywanie wody w organizmie, to najczęściej sięgamy po środki
moczopędne. Tymczasem takie same właściwości wykazuje rzodkiewka.
PS Jaką odmianę
rzodkiewki preferujecie?
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz