W sklepach wciąż możemy
trafić na borówki. Owoce te występują w wielu odmianach, ale
najczęściej trafiamy na czarne borówki (inaczej czernice).
Większość owoców jagodowych wymaga poddania prostej obróbce
kulinarnej. Gotowanie z dodatkiem cukru poprawia ich właściwości
smakowe. Czarne borówki charakteryzują się wysokim stopniem
słodyczy, dlatego można je jeść na surowo, co jest niezwykle
istotne, ponieważ tylko nieprzetworzone owoce stanowią bogate
źródło witaminy C. Warto podkreślić, iż zjadając 300 g tych
owoców zaspokajamy całkowite dzienne zapotrzebowanie na kwas
askorbinowy (witaminę C).
Jeśli jesteśmy na
diecie, nie musimy rezygnować z borówek. Są to bowiem owoce o
stosunkowo niskiej kaloryczności (100 g borówek to zaledwie 63
kcal!). Aczkolwiek nasza dieta może obrócić się wniwecz, jeśli
do borówek dodamy bitej śmietany. Śmietana i cukier znacznie
podwyższają kaloryczność naszego deseru.
Jeśli cierpimy na
biegunkę bądź spożyliśmy posiłek o podejrzanej świeżości,
powinniśmy sięgnąć po suszone borówki. Przeprowadzone badania
naukowe tłumaczą ich zbawienny wpływ. Borówki charakteryzują się
wysoką aktywnością antocyjanin, związków o właściwościach
przeciwbakteryjnych, które zwalczają Escherichia coli-główną
przyczynę problemów żołądkowo-jelitowych. Borówki chronią
również nasz układ moczowy przez infekcjami, ponieważ zwalczają
główne źródło problemu, czyli bakterie wywołujące zakażenie.
Badania przeprowadzone na
terenie USA sugerują, iż borówki nie tylko polepszają wzrok, ale
również chronią przed jego pogorszeniem. Dobroczynne działanie
tych owoców dotyczy takich chorób jak jaskra, katarakta.
Patrząc na dobroczynne
działanie borówek, nie należy zapominać o tym, iż stanowią one
potencjalny alergen.
karminowe.usta
Uwielbiam borówki! Codziennie jem je jako dodatek do śniadania ;) Zastanawiam się tylko, czy może dałoby się je zamrozić?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można je zamrozić, ale trzeba liczyć się z tym, że później będziemy mieli papkę;) Jeśli chciałabyś je potem wykorzystać w formie miazgi, to nie ma problemu, ale do przyozdobienia ciasta raczej nie będą się nadawać;)
OdpowiedzUsuń