niedziela, 25 marca 2012

Ciekawostki o witaminie C

Dzisiaj parę ciekawostek dotyczących witaminy C, która obecnie jest bardzo modna. Dodaje się ją do wszelkiej maści napojów i cukierków.

Lepiej przyswajają ją bruneci i brunetki
Jest to podobno uwarunkowane obecnością pigmentów. Ta informacja bardzo mnie zaskoczyła.

W nadmiarze działa prooksydacyjnie
Już Paracelsus zwrócił uwagę, że „wszystko jest trucizną i nią nie jest, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Odkąd odkryto właściwości antyoksydacyjne kwasu askorbinowego i rolę w zapobieganiu szkorbutowi, witamina stała się modna. Przy przeziębieniach wiele osób sięga po Rutinoscorbin. Z pozoru przedawkowanie tej witaminy nie jest groźne, ponieważ jej nadmiar zostanie usunięty z moczem. Ale przesada nie jest tutaj wskazana, ponieważ po przekroczeniu pewnego stężenia, witamina przestaje działać przeciwutleniająco i zaczyna przyczyniać się do powstawania wolnych rodników, co jest zjawiskiem niekorzystnym. Wolne rodniki zaczynają atakować białka, kwasy nukleinowe, proteiny i węglowodany występujące w naszym organizmie. W przypadku DNA wiąże się to z ryzykiem wystąpienia mutacji.

Może uszkadzać szkliwo zębów
Dlatego po wypiciu soku owocowego należy dokładnie umyć zęby. Do tej zasady powinny stosować się przede wszystkim dzieci, u osób dorosłych to ryzyko jest nieco mniejsze.

Może skutkować anemią
Jeśli jesteśmy obłożni chorzy, praktycznie nie ruszamy się, to nie powinniśmy spożywać nadmiernych ilości kwasu askorbinowego, ponieważ może łączyć się z naszym żelazem hemowym i tym samym doprowadzać do anemii.

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący blog:) nie zgodzę się jednak z ostatnim podpunktem tego artykułu- tym o witaminie C. Według mojej wiedzy i znanych mi źródeł to witamina C ułatwia jednak wchłanianie żelaza. Myślę że dla niektórych ciekawostką pewnie też będzie to że żaden cytrus nie jest tak bogaty w witaminę jak papryka, natka pietruszki czy rekordowy owoc dzikiej róży. Pozdrawiam;)
    No i chciałabym jeszcze nadmienić że witaminy C nie dodaje się do napojów i jedzenia bo jest "trendy" tylko dlatego że jest ona przeciwutleniaczem czyli konserwantem. A że producenci żywności i napojów napomykają o jej obecności na opakowaniach, rzekomo by polepszyć nasze zdrowie to oczywiście "chłyt małketingowy" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też czytałam o tym by łączyć owoce bogate w witaminę C z sałatą, jeśli jest się wegetarianką, sama to praktykuję. Natomiast na informacje o anemii natrafiłam w publikacjach dotyczących osób chorych, które nie ruszają się z łóżka. Zatem wszystko zależy od aktywności fizycznej i od dawki;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń