sobota, 3 marca 2012

Zdradliwość pierwszych truskawek


Truskawki to owoce, które bardzo lubię. Są słodkie, zaspokajają pragnienie i nie tuczą. To ich główne zalety;) Truskawki uchodzą za afrodyzjak. Jednak wiele z nas nie może ich jeść ze względu na działanie alergenne. Nie każdy jednak wie, dlaczego pierwsze truskawki są najbardziej zdradliwe i dlaczego nie należy ich podawać małym dzieciom.

Truskawki, które dojrzewają jako pierwsze posiadają znaczne ilości histydyny, aminokwasu, który sam w sobie nie wyrządza nam krzywdy, ale w pewnych warunkach może ulec dekarboksylacji z wytworzeniem aminy-histaminy, która jest substancją pojawiającą się podczas reakcji alergicznych. Histamina to związek, który naturalnie występuje w naszym organizmie i podczas procesów zapalnych pełni rolę mediatora. Ta amina pobudza receptory, wskutek czego dochodzi do zwiększenia przepuszczalności naczyń żylnych zawłośniczkowych, co powoduje powstawanie obrzęków, bladych krostek, bąbli, a także rozszerzenia naczyń krwionośnych, co skutkuje pojawieniem się zaczerwienień.

Wrażliwość na wcześnie pojawiające się truskawki jest różna. Niektóre osoby mogą zjeść kilogram takich owoców bez żadnych skutków ubocznych, u innych można zaobserwować reakcję alergiczną już po jednej truskawce.

5 komentarzy:

  1. A ja tak z innej beczki, jako że miałam okazję te cuda zbierać. Pierwsze truskawki, zresztą jak i te późniejsze były nawożone jakimiś specjalnymi specyfikami. Szef(latający nad nami samolotem...) zatrudniał specjalnego "chemika":) który robił własne mieszanki, by truskawki były lepsze i rosły szybciej. Po drugie - po zebraniu ich trafiały na sortownię, gdzie były psikane CZYMŚ co je nabłyszczało i sprawiało, że nawet te lekko zielone stawały się momentalnie czerwoniutkie. A potem się dziwić, że za dużo się ich zjadło i miało takie a nie inne problemy... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami przyglądam się pakowanym truskawkom i okazuje się, że 4 truskawki ważą 250 g. Po prostu są takie ogromne. Nie jest to normalne, takiego efektu nie uzyskałoby się bez nawozów i różnych chemicznych specyfików. Samo przyśpieszanie dojrzewania nie jest aż takie straszne, bo podejrzewam, że do truskawek też używają etylenu, który powstaje w organizmie roślin i pełni rolę hormonu.

      Usuń
  2. Takie "napakowane" truskawy mimo, że w smaku pyszne naprawdę dla wrażliwców mogą szkodzić. Choć wiadomo, ciężko się oprzeć.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza gdy dookoła śnieg, a tu takie kuszące kolory;)

      Usuń
    2. Zimą nie mogę się oprzeć takim napakowanym truskawkom;)

      Usuń