Izotiocyjaniany powstają
z izocyjanianów w wyniku zastąpienia tlenu siarką.
Izotiocyjaniany występują w wielu roślinach. Powstają one z
glukozynolanów w wyniku reakcji enzymatycznych. Izotiocyjanian
allilu, zwany również olejem musztardowym, występuje w wielu
roślinach.
Związki te powstają w
wielu roślinach zaliczanych do kapustowatych w wyniku działania
enzymu mirozynazy. Izotiocyjaniany nie tylko nadają
charakterystyczny pikantny smak wasabi, chrzanowi, musztardzie,
rzodkiewce, brukselce, rzeżusze i kaparom, ale również posiadają
właściwości lecznicze.
Izotiocyjanian fenetylowy
i sulforafan hamują raka i onkogenezę, dlatego stosowane są
prewencyjnie w celu zminimalizowania ryzyka choroby nowotworowej.
Różnią się one mechanizmem działania. Niektóre z nich hamują
cytochrom P450, który utlenia takie związki jak benzopiren, i inne
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne do polarnych
epoksydowych dioli, które mogą przyczyniać się do powstawania
mutacji.
Izotiocyjanian fenetylu
jest zdolny do indukcji apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórki)
w liniach komórek nowotworowych, wykazujących oporność na
stosowane chemioterapeutyki.
Istnieją sprzeczne
wyniki badań. Niektóre z nich wskazują na słabą genotoksyczność
niektórych izotiocyjanianów tj. izotiocyjanian allilu i
izotiocyjanian fenetylowy. Badania wykazały, iż niektóre
izotiocyjaniany wywołują mutacje punktowe w przypadku niektórych
szczepów Salmonelli. Inne z kolei wskazują na ich
właściwości naprawcze, co wykazano w eksperymentach
przeprowadzonych na szczepach Escherichia coli. W związku z
tym zaleca się umiarkowane spożycie roślin kapustnych.
karminowe.usta
nie wiedziałąm o tym
OdpowiedzUsuńRośliny kryją w sobie ogromny potencjał leczniczy;)
Usuńosobiście potrafię wcinać kapustę na surowo, jestem od tego uzależniona! :) muszę przyznać sie bez bicia, że wielu słów nie zrozumiałam... :( :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię surową kapustę. Nie lubię za to gotowanej. Kiszoną jem, gdy mam na nią ochotę:)
Usuń