wtorek, 26 czerwca 2012

Jak gotować żółtą fasolę?


Rozpoczął się sezon na fasolę szparagową. Można ją kupić na bazarkach i w hipermarketach. Jest coraz tańsza, co bardzo mnie cieszy. Uwielbiam gotowaną fasolę z odrobiną roztopionego masła i bułki tartej:) Jeśli tak jak ja chętnie zajadacie się żółtą fasolą, warto zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Surowa fasola zawiera kwas cyjanowodorowy, to ten sam, z którego pochodzi anion cyjanku potasu, groźnej trucizny. Dlatego należy ją ugotować. Niby nic trudnego, chyba każdy z nas ją gotuje przed spożyciem, ale należy przy tym pamiętać o niezamykaniu garnka przykrywką. Gdy go zamykamy, wówczas powstający kwas cyjanowodorowy nie jest w stanie ulotnić się z gotowanej potrawy. Gdy zapewniamy mu kontakt z otoczeniem, wówczas wyparowuje, a nasza fasola staje się bezpieczna i zdatna do spożycia.

PS Lubicie żółtą fasolę? Jeśli tak, to jaką wersję najchętniej jadacie? Z bułką tartą czy z octem?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz