sobota, 22 września 2012

Czekolada a składniki odżywcze


Czy wiecie, że przeciętny Anglik w 1993 roku spożył niemal 9 kg czekolady? Czy jej konsumpcja sprzyja zdrowiu?

Jeśli przeanalizuje jej wartość odżywczą, to zauważymy, że zawiera ona niewielkie ilości białka, zawartość cukru ulega znacznym wahaniom (czekolada biała i mleczna zawiera go zdecydowanie więcej od deserowej), znajdziemy w niej również ok. 30% tłuszczu. Ta duża zawartość triglicerydów przekłada się na jej wysoką kaloryczność. 100 g (1 tabliczka czekolady) dostarcza 500 kcal. Niewątpliwym atutem tego wyrobu cukierniczego jest wysoka zawartość magnezu i żelaza, dlatego przed i w trakcie menstruacji towarzyszy nam wzmożony apetyt na słodycze. Ponadto czekolady zawierają potas. W czekoladzie obecne są również substancje wykazujące łagodne działanie pobudzające. Te ostatnie mogą uczulać i wywoływać migrenę.

Spożycie czekolady zwiększa poziom serotoniny i endorfiny w mózgu, czemu towarzyszy efekt pobudzenia. Spożycie tego wyrobu wprowadza nas w błogi nastrój. Ten efekt zawdzięczamy fenyloetyloaminie. Ta ostatnia występuje naturalnie w naszym mózgu i towarzyszy nam w chwilach emocjonalnego podniecenia. Najwięcej tej substancji mają osoby świeżo zakochane;)

Jeśli wybieramy się w daleką podróż i pełnimy rolę kierowcy, to powinniśmy pomyśleć o czekoladzie. Stanowi ona bogate źródło kofeiny i teobrominy, które zwiększają czujność. Aczkolwiek konsumpcja czekolady może uspokajać niektórych ludzi, ponieważ jej smak może przywoływać błogie wspomnienia z dzieciństwa;)

PS W jakich sytuacjach najczęściej sięgacie po czekoladę?

karminowe.usta

11 komentarzy:

  1. Czekolada ma działanie antystresowe, jednak nie warto przekraczać na dzień 3 kostek. Osobiście uważam, że lepiej jak już wybrać inny słodycz. Czekolada oprócz cukrów prostych, które podbijają insulinę, zawiera całkiem sporo tłuszczu. Powstaje efekt synergii insulina ma działanie anaboliczne (syntezy) nasila, więc proces wytwarzania białek oraz wspomnianego tłuszczów. Moja podstawowa zasada jak coś słodkiego spożywamy to nigdy w połączeniu z tłustym. Jeszcze taką ciekawostkę chciałem przytoczyć - dużo ludzi posiada psa i karmi go od czasu do czasu czekoladą. Chcę tutaj nadmienić, że organizm psa nie potrafi rozkładać teobrominy zawartej w czekoladzie, co może spowodować nawet w nie dużej ilość jego śmierć.

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno wybrać coś dobrego. Czekolada zawiera dodatkowo tłuszcz, z drugiej strony ciastka i cukierki częściej od czekolady przyczyniają się do rozwoju próchnicy. W ciastkach nie znajdziemy żelaza, magnezu i potasu. Wszystko ma swoje wady i zalety;)

      Co do psa, to dobrze, że o tym wspomniałeś, bo zapomniałam o tym napisać. Dawanie psom słodyczy to kiepski pomysł, ale rzucanie im czekolady może okazać się dla nich szczególnie niebezpieczne.

      Usuń
  2. Fajnie, że napisałyście o psach, bo już dawno temu słyszałam, że danie mniejszemu pieskowi paru kostek może być bardzo dla niego niebezpieczne, ale dobrze wiedzieć, że to nie plotka.

    A co do czekolady, niestety jestem od niej wręcz uzależniona i sięgam po nią nie tylko w podróży, nie tylko podczas okresu, lecz, może nawet - za często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo nie jadłam czekolady, bo po prostu nie miałam takiej potrzeby. Ale ostatnio coś mnie wzięło i pochłonęłam aż dwie tabliczki:D I to czekolady nadziewanej kremem śmietankowym;) Trzeba czasem pozwolić sobie na odrobinę przyjemności:)

      Usuń
    2. Może to ten jesienny klimat tak napędza do pochłaniania czegoś dobrego ? :) Krem śmietankowy - brzmi smakowicie!

      Usuń
    3. Możliwe;) Już dawno nie miałam takiej ochoty na czekoladę;) Zawsze wolałam ciasteczka:)

      Usuń
  3. kiedys byl okres w moim życiu że jadłam 2-3 tabliczki dziennie:D teraz już 1 na tydzień, albo 2:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku studiów też pochłaniam 2-3 tabliczki dziennie;) I jedna z nich zawsze była białą czekoladą:P

      Usuń
  4. ja sięgam, kiedy mam mega długi rajd, oczywiście tylko po gorzką, daje mi fajnego energetycznego kopa na dalszą drogę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio staram się kupować tylko gorzką , tak naprawdę jej gorzki smak coraz bardziej mi odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  6. Jem od kilku lat tylko gorzką min 70% kakao.
    PS. Mogę wiedzieć skąd się wzięło u Ciebie zainteresowanie żywieniem ? Studiujesz jakiś kierunek z tym związany ?

    OdpowiedzUsuń