Niebawem na bazarkach
pojawią się polskie winogrona. Dlatego dzisiejszą notkę pragnę
poświęcić tym niezwykle smacznym owocom.
Winorośl właściwa
rośnie dziko na terenie Kaukazu. Może być też uprawiana w różnych
regionach świata. Do czołowych producentów winogron zaliczamy
Grecję, Włochy, Hiszpanię, Francję.
Soczyste i mięsiste
jagody (owoce winorośli z punktu widzenia biologii są jagodami) w
zależności od gatunku i odmiany mogą przybierać różny kolor,
wymiary i smak. Ich ogromna różnorodność doprowadziła do
wyodrębnienia nowej dyscypliny naukowej-ampelografii.
Winogrona cieszą się
sporym zainteresowaniem. Mogą być zjadane na surowo, jak również
poddawane procesowi fermentacji etanolowej. Ponadto często goszczą
w naszych czekoladach jako rodzynki.
Słodkie, dojrzałe
winogrona smakują jak cukierki, a są od nich zdrowsze. Jeśli
lubimy sobie od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego, to może
warto kupić kiść tych owoców? Winogrona są idealne na upalne
dni. Oprócz glukozy, dostarczają również wody. Poza tym
rozcieńczony sok z winogron wraz z likierem i przyprawami korzennymi
może nam służyć do wyrobu sorbetu, który świetnie chłodzi.
Wino może być poddane
fermentacji octowej. Ważny jest przy tym właściwy dobór szczepu.
Z kolei z pestek winogron można wytłoczyć olej, który znajduje
zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetologii. Olej
winogronowy może być używany przy OCM, a nakładany na włosy
przyczynia się do ich regeneracji. Zanim użyjemy go do demakijażu,
należy sprawdzić, czy jest on właściwy dla naszej cery. Olej z
pestek winogron wykazuje bowiem właściwości komedogenne (zapycha).
Jeśli chodzi o włosy, to powinnyśmy dobierać olej, uwzględniając
ich porowatość.
PS Jecie winogrona, czy
unikacie ich ze względu na dużą zawartość cukru? A może po
prostu Wam nie smakują?
Uwielbiam winogrona :) Jeść, stosować w OCM, nakładać na włosy. :)
OdpowiedzUsuńJa poza tym lubię od czasu do czasu napić się wytrawnego czerwonego wina:)
Usuń