Marchewka to bogate
źródło beta-karotenu? Dlaczego dostarczanie organizmowi tego
związku jest takie ważne? Tego dowiecie się, czytając poniższą
notkę.
Beta-karoten stanowi
prowitaminę witaminy A. Ten związek jest uważany za najbardziej
aktywny izomer witaminy A. Wykazuje znaczną aktywność
antyoksydacyjną. Osobom mającym problem ze wzrokiem oraz tym, które
cierpią na choroby skóry, poleca się spożywanie preparatów
zawierających beta-karoten.
Nie musimy obawiać się
przedawkowania. Nasz organizm przetwarza tylko taką ilość
beta-karotenu, jaka jest mu potrzebna do prawidłowego
funkcjonowania. Ten związek posiada również aktywność
antymikrobiologiczną.
Przez lata beta-karoten
uchodził za środek chroniący przed wystąpieniem raka płuc i
wątroby. Aczkolwiek najnowsze badania wskazują na brak korelacji
pomiędzy zażywaniem tego związku a zmniejszonym ryzykiem
występowania nowotworu. Palacze i osoby nadużywającego alkoholu
powinny wręcz unikać beta-karotenu, ponieważ ten w niewielkim
stopniu zwiększa u nich prawdopodobieństwo pojawienia się raka.
Beta-karoten, nawet jeśli
nie ulegnie konwersji do witaminy A, wykazuje aktywność
antyoksydacyjną. Tym samym zapobiega przed łączeniem się wolnych
rodników z substancjami znajdującymi się w komórce. Gdyby doszło
do powstania organicznych nadtlenków i ponadtlenków, wówczas
podziały komórkowe mogłyby ulec zaburzeniu.
Beta-karoten zapobiega
kurzej ślepocie. Za sprawą tego związku nasz narząd wzroku
funkcjonuje prawidłowo także po zmierzchu.
karminowe.usta
Bardzo lubię jeść surówkę z marchewki i jabłka:)
OdpowiedzUsuńTym samym dostarczasz sobie dużą porcję antyoksydantów:) Będziesz mogła się cieszyć piękną skórą przez długie lata:)
Usuń