Obecnie możemy
przebierać w owocach. O tej porze roku mamy niepowtarzalną okazję,
żeby kupić polskie brzoskwinie i nektarynki. Takiej okazji nie
można przegapić. Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam trochę o
nektarynce.
Nektarynka jest
klasyfikowana jako odmiana brzoskwini zwyczajnej. Owoce te można
rozróżnić na podstawie skórki. Nektarynka w przeciwieństwie do
brzoskwini jest gładka.
Przed laty głoszono
hipotezę, iż nektarynka powstała w wyniku skrzyżowania brzoskwini
i śliwy. Jednakże badania genetyczne zaprzeczyły tej teorii.
Okazało się, że brak omszenia to wynik ekspresji genu recesywnego.
Jeśli założymy, że mamy do czynienia z prostym dziedziczeniem
cech, to geny recesywne ujawnią się tylko wówczas, gdy otrzymamy
je zarówno od ojca, jak i matki. Jeśli któryś z rodziców
przekaże nam gen dominujący, to zamaskuje on obecność genu
recesywnego. W przypadku populacji ludzkiej niebieski kolor oczu
jest warunkowany przez geny recesywne. Z kolei oczy piwne, to wynik
obecności jednego lub dwóch genów dominujących. Jeśli matka
przekaże dziecku gen na brązowe oczy, a ojciec gen na niebieskie,
to ich potomek będzie mógł pochwalić się czekoladową tęczówką.
Ten uproszczony przykład ma za zadanie zobrazować, iż cechy
recesywne z punktu widzenia statystyki ujawniają się rzadziej.
Nektarynka kojarzy nam
się głównie z Hiszpanią, Włochami, Grecją, Chile i RPA.
Wymienione kraje to czołowi producenci tych niezwykle smacznych
owoców. Jednakże mogą one być i są uprawiane na terytorium
Polski.
Nektarynka zaczęła
cieszyć się zainteresowaniem dopiero na początku XX wieku.
Posiada ona aromatyczny i soczysty miąższ o żółtym lub
pomarańczowym zabarwieniu. Jak zapewne zauważyliście, o wiele
łatwiej jest wyciągnąć pestkę z nektarynki niż z brzoskwini.
Dlaczego tak się dzieje? Nektarynka po prostu posiada mniej zwarty
miąższ.
100 g nektarynki
dostarcza nam:
- 12 g węglowodanów, to dzięki nim konsumpcja owocu jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
- 214 mg potasu, którego niedobór skutkuje zaburzeniami w przewodzeniu impulsów nerwowych, osłabieniem organizmu, zmniejszeniem kurczliwości mięśnia sercowego.
- 1 mg sodu, który jest niezbędny do utrzymania potencjału czynnościowego błon komórkowych. Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony. Niedobór tego pierwiastka skutkuje utratą pobudliwości komórek.
- 9 mg wapnia, jego niedobór skutkuje zwiększoną łamliwością kości, częstymi krwotokami z nosa, problemami z krzepliwością krwi, bólem mięśni i stanami depresyjnymi.
- 28 mg fosforu. Pierwiastek ten wchodzi w skład każdej komórki. Wchodzi w skład nukleotydu, czyli podstawowej „cegiełki” budującej DNA i RNA. Obecny jest również w kościach i związkach przekazujących energię na poziomie molekularnym. Spożywane przez nas cukry i tłuszcze ulegają licznym przemianom enzymatycznym, w wyniku których powstaje ATP. To ATP jest podstawowym nośnikiem energii.
- 13 mg magnezu. Niedobór tego pierwiastka można rozpoznać po mimowolnie mrugającej powiece. Poza tym niedostateczna podaż magnezu może skutkować nadpobudliwością, stanami lękowymi, bolesnymi skurczami mięśni i próchnicą.
- 0,5 mg żelaza. To niewiele, zważywszy na fakt, iż żelazo niehemowe jest trudniej przyswajalne. Wprawdzie nektarynka zawiera też witaminę C, która ułatwia przyswajanie tego niezbędnego do życia pierwiastka. Jego niedobór skutkuje anemią.
- 13,7 mg witaminy C. Niedobór kwasu askorbinowego może objawiać się szkorbutem, samoistnymi krwawieniami, uszkodzeniami ścian naczyń krwionośnych, wybroczynami, kłopotami z gojeniem, obrzękami kończyn.
- Witaminę A( odpowiada za prawidłowe widzenie), witaminę E (zwalcza wolne rodniki, zwana również witaminą młodości), B1 (przyśpiesza gojenie się ran, uśmierza ból), B2 (chroni przed uszkodzeniem gałki ocznej i rogówki, zapobiega wypadaniu włosów), PP (odpowiada za prawidłowy metabolizm, jej niedobór może objawiać się depresją).
PS Wolicie nektarynki czy
brzoskwinie? Ja jedne i drugie mogłabym jeść bez przerwy;)
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz