Podanie ostrych potraw
gościom jest bardzo ryzykowne. Nie każdy odczuwa przyjemność, gdy
w ustach czuje „ogień”. Ja należę do grona osób lubiących
mocno przyprawione potrawy. Zazwyczaj używam papryczki chilli, ale
gdy nie mam jej w domu, to sięgam po pieprz cayenne.
Pieprz kajeński
otrzymuje się z papryki rocznej odmiany Cayenne, zaliczanej do
rodziny psiankowatych (jest kuzynką ziemniaków, pomidorów i
tytoniu). Jest ona blisko spokrewniona z Jalapeno pochodzącą z
Meksyku. Papryka po wysuszeniu jest poddawana mieleniu, po czym jest
porcjonowana i umieszczana w opakowaniach jednostkowych.
Cayenne wykorzystuje się
do przyprawiania zapiekanek, dań z makaronem, wyrobów mięsnych,
sosów, a także gorącej czekolady. Powinna ona zostać
uwzględniona przez osoby będące na diecie, ponieważ przyśpiesza
przemianę materii. Osoby preferujące pikantne potrawy są mniej
narażone na miażdżycę, ponieważ pieprz kajeński obniża poziom
cholesterolu.
Niezwykle istotnym
składnikiem omawianej papryki jest kapsaicyna. Związek ten zalicza
się do grupy alkaloidów. Kapsaicyna wykazuje właściwości
przeciwbólowe i antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki).
Pieprz kajeński wykazuje
również szereg właściwości leczniczych. Jeśli gościmy w
egzotycznych miejscach, to warto sięgać po potrawy zawierające tę
przyprawę, ponieważ hamuje ona wzrost szkodliwej mikroflory, przez
co redukuje ryzyko wystąpienia biegunki. Osoby cierpiące na
reumatyzm powinny uwzględnić pieprzy cayenne w swojej diecie,
ponieważ wykazuje on właściwości przeciwzapalne. Wczesną wiosną
wiele osób uskarża się na ból gardła. W takim przypadku poleca
się wykonanie płukanki zawierającej pieprz kajeński. Dwie łyżki
tej przyprawy rozpuszczamy w szklance wody. Możemy odczuwać lekki
dyskomfort, aczkolwiek ta metoda jest niezwykle skuteczna.
Papryka cayenne stanowi
źródło wielu cennych składników odżywczych. Dostarcza ona
witaminę B6, B2, E i C oraz składniki mineralne tj. mangan,
potas.
Cayenne uchodzi za
afrodyzjak, ponieważ zawarta w niej kapsaicyna zwiększa przepływ
krwi do wszystkich organów.
PS Lubicie ostre potrawy?
Stosujecie pieprz kajeński?
karminowe.usta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz