Z naszych straganów
powoli znikają maliny i truskawki. Ich miejsce zastępują
brzoskwinie i śliwki. Dzisiejsza notka poświęcona będzie tym
drugim.
Śliwa domowa należy do
rodziny różowatych. Jest to roślina poliploidalna. O
poliploidalności mówimy wówczas, gdy dany organizm posiada więcej
niż dwa pełne zestawy chromosomów. Zwiększenie ilości zestawów
chromosomów ma miejsce podczas tworzenia gamet, gdy po podziale
chromosomów nie nastąpi podział komórki. W przypadku roślin
poliploidalność jest pożądana. Takie rośliny są większe,
bardziej okazałe. Formy wyjściowe dzisiejszej śliwy powstały w
warunkach naturalnych. Doszło do samoistnego przekrzyżowania się
Prunus cerasifera (ałycza) z Prunus spinosa (śliwa
tarnina). Obecnie uważa się, iż śliwa pochodzi z Kaukazu.
Kupując śliwki, możemy
zauważyć, że czasami pestka łatwo odchodzi od miąższu, a
czasami nie. To, z jaką sytuacją mamy do czynienia, zależy od
odmiany śliwy. Aby uzyskać pestkę łatwo oddzielającą się od
miąższu skrzyżowano Prunus cerasifera (śliwę ałyczą) z
Prunus cocomilia (śliwa bałkańska).
Europejskie uprawy śliwy
zawdzięczamy Grekom i Rzymianom. Obecnie uprawia się 2 tysiące
odmian, ale tylko 200 z nich pełni istotną rolę z punktu widzenia
ekonomii.
Śliwki można suszyć,
sporządzać z nich dżemy, powidła, marynaty. Wykorzystuje się je
również przy wyrobie napojów alkoholowych: śliwowicy i nalewek.
Śliwki dodaje się również do pasztetów i kiełbas.
Jeśli cierpimy na
zaparcia, to śliwka jest naszym sprzymierzeńcem. Stanowi bogate
źródło błonnika, który reguluje perystaltykę jelit. Warto przy
tym pamiętać, iż suszone śliwki zawierają 7 razy więcej
błonnika od świeżych owoców.
PS Lubicie surowe śliwki,
a może wolicie przetwory z tych owoców?
karminowe.usta
Bardzo ciekawy blog ;) będę chętnie zaglądać. Ciekawi mnie też na czym dokładnie Twoje studia polegają? Czego się tam uczysz? ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że notki Cię zaciekawiły:)
UsuńMoje studia to zarówno projektowanie skruberów, wymienników ciepła, praca z mikroorganizmami, z enzymami wyodrębnianymi z roślin, nasiennictwo, jak i zajmowanie się produktami spożywczymi:) Innymi słowy to matematyka, fizyka, chemia, biologia i ekonomia;) Jak coś projektujemy, to musimy patrzeć, czy jest to opłacalne, czy możemy gdzieś wykorzystać ciepłą wodę. Możemy ją skierować np. do podgrzewania wstępnego danego surowca. Lepiej projektować urządzenia, które będą mogły być myte w systemie zamkniętym itp.;) Studia bardzo ciekawe;)