Dzisiejsza notka będzie
stanowiła kontynuację poprzedniej. Wezmę pod lupę banana.
Smak banana to między
innymi efekt obecności octanu izoamylu. W trakcie dojrzewania owoce
te produkują roślinny hormon, etylen, który pośrednio wpływa na
ich smak. Stymuluje on wytwarzanie amylazy, enzymu, który rozkłada
skrobię (cukier złożony) na cukry o prostszej budowie chemicznej.
Jeśli banany dopiero zaczynają dojrzewać, to zawierają wyższe
stężenie skrobi, przez co smakują trochę tak jak kluski śląskie
przygotowane z mąki ziemniaczanej. Każdy z nas z pewnością
zaobserwował, że żółte banany są miękkie, wręcz się
rozpadają, podczas gdy te bardziej zielonkawe, są dosyć twarde. Za
ten stan rzeczy odpowiada etylen, który stymuluje produkcję
pektynazy, enzymu, który rozkłada pektynę, która poniekąd
odgranicza od siebie komórki banana.
Warto pamiętać, iż 100
g bananów to 89 kcal. Wynika to z faktu, iż owoce te zawierają
głównie węglowodany, aczkolwiek nie należy ich sobie odmawiać,
ponieważ zawierają także błonnik, który reguluje perystaltykę
jelit. Zawartość błonnika w bananach wynosi średnio 2,6%.
Ponadto warto pamiętać, iż banany sycą. Jeśli obudzimy się za
późno i nie mamy zbyt wiele czasu na śniadanie, to można zjeść
2 średniej wielkości banany. Powinniśmy wówczas poczuć zastrzyk
energii. Banany praktycznie nie zawierają tłuszczu (0,33%). Białko
stanowi 1,09% wszystkich składników banana.
Owoce te to również
bomba witaminowa. Zawierają one:
- witaminę B1-tiamina. Przyśpiesza gojenie się ran i częściowo uśmierza ból.
- B2 -ryboflawina. Jej niedobór skutkuje uszkodzeniem gałki ocznej i rogówki, pogorszeniem ostrości wzroku, swędzeniem w ujściu pochwy, wypadaniem włosów, pelagrą, łuszczącą się skórą.
- B3 -niacyna. Skutkiem niedoboru jest spowolnienie metabolizmu, które objawia się zmniejszoną tolerancją na chłód. Ponadto może dojść do zgrubienia skóry, zapalenia języka oraz pojawienia się stanów depresyjnych
- B5 -kwas pantotenowy. Jej niedobór przyczynia się do trudności z nauką, zapamiętywaniem, nadmiernej drażliwości, depresji, omdleń, uczucia mrowienia, skurczu mięśni.
- B6 . Jej niedobór skutkuje drgawkami, depresją, apatią, bezsennością, ogólnym zmęczeniem, pogorszeniem zdolności intelektualnych. W przypadku znacznych niedoborów mogą pojawić się również łojotokowe zmiany skórne, niedokrwistość, kamica nerkowa.
- B9-kwas foliowy. Regularne dostarczanie kwasu foliowego w ściśle określonej dawce jest niezwykle istotne zwłaszcza u kobiet w ciąży. Witamina B9 ma za zadanie zapobiec pojawieniu się wady cewy nerwowej u płodu. Niedobór tej witaminy przyczynia się do zahamowania wzrostu i odbudowy komórek organizmu. Skutkiem niedostatecznej podaży kwasu foliowego jest również anemia megaloblastyczna, przemęczenie, kłopoty z koncentracją, lęk, depresja, nadmierna drażliwość, kłopoty z pamięcią, zaburzenia w trawieniu,.
- C-kwas askorbinowy. Skutkiem niedostatecznej podaży jest szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, wybroczyny, kłopoty z gojeniem się ran, bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn.
Banany to także źródło
wielu składników mineralnych Zawierają głównie potas, magnez,
wapń i fosfor.
Skutkiem niedoboru potasu
są zaburzenia w przewodzeniu impulsów nerwowych, osłabienie
organizmu, zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego,
osłabienie mięśni szkieletowych i gładkich.
Jeśli zdarzało Wam się,
że powieka drgała mimowolnie, to prawdopodobnie w Waszym organizmie
brakowało magnezu. Jego niedostateczna podaż, to również
przyczyna nadpobudliwości, stanów lękowych i próchnicy. Jeśli w
nocy budzimy się przez skurcze, to musimy zadbać o to, by w naszej
diecie znalazło się więcej produktów zawierających magnez.
Niedobory tego pierwiastka przyjmują też lżejsze formy, które są
zwłaszcza dokuczliwe dla kobiet. Jest to nadmierne wypadanie włosów,
zwiększona łamliwość paznokci.
Do skutków niedoboru
wapnia zaliczamy zwiększoną łamliwość kości, psujące się
zęby, częste krwotoki z nosa, problemy z krzepliwością krwi, ból
mięśni i stany depresyjne.
Fosfor to pierwiastek
wchodzący w skład każdej komórki. Jest jednym z komponentów
nukleotydów, czyli podstawowych „cegiełek” budujących DNA i
RNA. Fosfor obecny jest również w kościach i związkach
przekazujących energię na poziomie molekularnym. Spożywane przez
nas cukry, tłuszcze ulegają licznym przemianom enzymatycznym
połączonych z syntezą (wytwarzaniem) ATP. To ATP stanowi źródło
energii niezbędnej do życia.
Reasumując, warto jeść
banany. Nie należy się ich wystrzegać z powodu wartości
energetycznej. To doskonałe źródło wielu witamin i pierwiastków,
a te zapobiegają nie tylko chorobom, ale również poprawiają stan
naszej skóry, włosów i paznokci.
Ja wcinam banany , gdyż słyszałam,że mają dobry wpływ na jędrność naszego ciała :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
Ja o wpływie na jędrność ciała nie słyszałam.
Usuń