poniedziałek, 3 września 2012

Jak nie należy przygotowywać brokułów?


Rośliny z rodziny kapustnych, w tym brokuły, są znane ze swych właściwości antynowotworowych. Wynika to z dużej zawartości glukozynolatów, które są metabolizowane (przekształcane) do izotiocyjanianów wykazujących właściwości antykancerogenne.

To, w jaki sposób podajemy te warzywa obróbce kulinarnej, wpływa na zawartość dobroczynnych substancji. Półgodzinne gotowanie kapustnych znacząco obniża ilość glukozynolatów, straty tych substancji sięgają 23%.

Najzdrowiej byłoby, gdybyśmy konsumowali surowe warzywa, ale taka forma nie każdemu odpowiada. Jeśli chcemy poddać brokuły obróbce kulinarnej, to należy gotować je przez 20 minut na parze. 5-minutowe smażenie kapustnych na głębokim tłuszczu wprawdzie wiąże się z nieznacznymi stratami glukozynolatów, ale smażone potrawy wpływają negatywnie na nasze zdrowie.

Kapustnych nie należy siekać przed włożeniem do lodówki. Po upływie 6 godzin strata glukozynolatów sięga aż 75%.

PS W jaki sposób przyrządzacie brokuły? Ja gotuję je na parze. Nie potrafię ich zjeść w formie surowej.

karminowe.usta

11 komentarzy:

  1. Ja gotuję brokuły w osolonej wodzie,z dodatkiem cukru, bez pokrywki - wtedy zachowują intensywny zielony kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie dodaję cukru, bo lubię brokuły w wersji pikantnej. Zawsze dodaję do nich chilli:)

      Usuń
  2. a ja uwielbiam brokuły na pizzzy:DD:D:D
    uwielbiam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuły na pizzy są świetne:) Powleczone cienka warstwą topiącego się sera

      Usuń
  3. ja gotuję brokuły w wodzie, wsadzam je do wrzątku na 5 minut :)
    Uwieeeelbiam to warzywo, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę je dobrze przyprawić, ponieważ same w sobie nie bardzo mi smakują:)

      Usuń
  4. przypomniały mi sie zajecia z gastronimii:P
    też nas tego uczyli a jakoś zapomniałm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz dostałąm garnek na parę i gotuję w nim wszystko co wpadnie mi w ręce:) Jest dwa razy szybciej niż w zwykłęj wodzie

      Usuń
    2. Na dodatek takie jedzenie gotowane na parze jest zdrowsze:)

      Usuń
  5. Uwielbiam brokuły mogłabym je jeść w każdej postaci, a na surowo to tylko sobie podjadam przed gotowaniem ;) Jednak w takiej postaci nie są tak dobre jak surowy kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy kalafior świetnie smakuje w sałatkach, niestety, brokuły na surowo zupełnie mi nie podchodzą...

      Usuń